Luotu / päivitetty 2021

Pyreneittenkoiran terveys ja yleisimmät sairaudet

Download
Pyreneittenkoirien Jalostuksen tavoiteohjelma 2020-2024
JTO090320pyreneittenkoira.pdf
Adobe Acrobat Document 1.0 MB

Pyreneittenkoira on suhteellisen perusterve alkukantainen rotu. Sen keskimääräinen elinikä on 10-12 vuotta. Yksittäisiä yli 15 vuotiaitakin on rodussa nähty.

 

Lonkkaniveldysplasian suhteen Pyreneittenkoira on varsin terve jättirotuiseksi, vakavaa lonkkavikaa esiintyy hyvin vähän. 2011-2021 tutkituista Pyreneittenkoirista 59% oli A/A lonkkaisia, 26% B lonkkaisia, E & D lonkkaisia oli yhteensä tutkituista 7%.

Kyynärnivelen kasvuhäiriöitä on Pyreneittenkoirissa todettu myös. Itse terveystuloksissa Kyynärnivelen kasvuhäiriöitä on minimaalisesti, 2011-2021 tutkituista 94% on täysin puhtaita. Osteochondrosis Dissecansia (OCD) on pyreneittenkoiralla todettu olka- , kyynär- ja polvinivelessä. Näistä syistä yksittäisiä koiria on jouduttu operoimaan. Vakavimmat ontumiset ovat viime vuosina johtuneet polvinivelestä ja -vammoista.  Patella luksaation takia on leikattu joitakin Pyreneittenkoiria, muutama on lopetettu pentuna. Tapaturmaisen polven ristisiteen osittaisen revähtämisen tai katkeamisen takia on leikattu joitakin pyreneittenkoiria. Riski polvivammoista kasvaa takaosan suorien polvikulmauksien myötä.

 

Pyreneittenkoirille tehdyt viralliset silmätutkimukset ovat vielä harvinaisia, mutta 2020 JTO mukaan tutkituista on todettu Kortikaalinen katarakta vain viidellä,  Cilia Aberranta ja ektropium yhdellä koiralla, sekä muutama muu vähäinen poikkeama normaalista. Sitten on olemassa jalostuksesta EI pois sulkevia löydöksiä silmissä ovat esimerkiksi lisäripset / Distichiasis  ja PPM joka on synnynnäisiä sikiöaikaisten verisuonten ja kalvojen jäänteitä iiriksessä Tarkemmin tietoa meidän JTO sivulla 19.

 

Pyreneittenkoiraa pidetään yleisesti terveenä rotuna ja verrattuna muihin jättirotuihin se onkin suhteellisen pitkäikäinen. Mahalaukun laajentuma ja kiertymä on suurikokoisilla, syvärintaisilla koiraroduilla esiintyvä hengenvaarallinen tila ja sitä on ollut melkein vuosittain yksittäisillä pyreneittenkoirilla iästä riippumatta. On epäilty, että mahalaukun supistumishäiriöt altistavat kiertymälle.  Kohtutulehdus on toinen jota rodussa esiintyy, mutta ennuste on hyvä, mikäli koira leikataan ajoissa. 

 

 

Epileptiset kohtaukset ovat vieneet hyvinkin nuoria koiria; valitettavasti useassa tapauksessa kohtauksen aiheuttaja on jäänyt tutkimatta. Diagnosoituja epilepsia-tapauksia on esiintynyt satunnaisesti, molemissa tapauksissa puhutaan yksittäisistä koirista vuosien varrella.  Toinen lääkittävä sairaus jota esiintyy yksittäisiä tapauksia on kilpirauhasen vajaatoiminta. Yleisin

muoto on primaari eli perinnöllinen hypotyreoosi, joka todetaan yli vuoden ikäisillä nuorilla

 aikuisilla koirilla. 

 

Yksittäisiä vaikeita ihottumia, joissa osalla on allergiatausta, on ilmestynyt julki vuosittain. Pyreneittenkoirilla on todettu myös pieniä ihottumia, kutinoita, hyönteisallergioita, ja hot spotteja.

Kroonisesta korvatulehduksesta kärsii pieni osa pyreneittenkoirista, runsas vaikun erittyminen korvakäytävästä näyttäisi liittyvän sopimattomaan ravintoon. Vaiva on näyttänyt häviävän ruokavaliota vaihtamalla. 

 

Kasvuiän lievempinä sairauksina on erinäisiä kasvuhäiriöstä johtuvia "kasvukipuja". Muutama tutkittu tapaus viime vuosikymmenien aikana on sairastuneet Hypertrofiseen osteodystrofiaan eli HOD. Tätä lievempi sairaus on  panosteiitti joka on koiraa kasvuaikana vaivaava luusairaus, jota kutsutaan myös kasvukivuiksi.

 

Edellä mainittujen sairauksien lisäksi Suomen pyreneittenkoirakannassa on vuosina 1990 -2008

esiintynyt ainakin yksittäisiä seuraavia sairauksia tai rakennepoikkeavuuksia JTO mukaan:

Munuaisen vajaatoiminta /-vika, maksan toiminnan häiriö, verisyöpä, kuurous, anaalirauhas- tulehdusta, virtsatietulehdusta, virtsanpidätyshäiriöitä,  häiriöitä kivesten laskeutumisessa,

 

ylä-, ala- ja epätasaista purentaa, syringomyelia, aivorungon atrophia, ja vesipäätä.

 

 

Kennelliiton sivujen terveystilastoista, linkki:

http://jalostus.kennelliitto.fi/frmTerveystilastot.aspx?R=137&Lang=fi

 

 

 

Entä sitten Geenitestattavat perinnölliset sairaudet?

Mikä on DM? Degeneratiivinen  Myelopatia on etenevä selkäydin rappeuma sairaus joka tyypillisesti puhkeaa vanhenevilla koirilla.  DM on diagnosoitavissa geenitestillä.  Testin tulos kertoo onko koira DM-alleelien suhteen normaali (N/N), kantaja (DM/N) vai onko sillä kohonnut riski altistua (DM/DM).

 

Euroopassa DM sairastunutta Pyreneittenkoiraa ei ole vielä tiedossa, mutta Yhdysvalloissa yksittäisiä sairastuneita on  olemassa. Yhdysvalloissa esiintyy myös NGD, Neuronal Degeneration josta enemmän tietoa englanniksi. 

 


Kooste Kennelliitosta

  

Ote 2009-2016 kuvatuista Pyreneittenkoirista

 

Lonkkien A/B tulokset  80%

 

Jalostukseen sopivista

A/B/C lonkista tulos on 94%

 

Polvien 0/0 tulokset     100%

 

Kyynär 0/0 tulokset        96%

 

 

 


Oman kasvatustyön terveystuloksia ja tutkimuksia omilla sivuilla "Pentueet" alapuolella

Contact us:

www.facebook.com/mountainspearlkennel   mountainspearl.kennel@gmail.com   www.mountainspearl.com  +358451277610