Pyreneittenkoira

Pyreneittenkoiran uskotaan polveutuvan Aasialaisista vuoristokoirista, jotka kulkeutuivat heimojen mukana Eurooppaan vuosisatoja sitten. Meille tutummin tunnettu pyreneittenkoira on alkuperältään Ranskan ja Espanjan välisen Pyreneitten vuoristoalueelta kotoisin. Rotu toimi lammas- ja karjapaimenien oivana apulaisena, joka vankkarakenteisena koirana puolusti lammas- ja karjalaumoja karhujen ja susien hyökkäyksiltä.

 

Jalon ja kauniin ulkomuotonsa vuoksi pyreneittenkoirasta tuli suosittu Ranskan kuninkaallisten ja aristokraattien piirissä jo 1600–luvulla ja se tunnettiin osana Ludwig XIV:n hovin loistoa. 1700–luvulla rotu yleistyi ja pääsi aateliston suosioon seura- ja vahtikoirana suurilla maatiloilla.

 

Ensimmäinen pyreneittenkoira Suomeen tuotiin vuonna 1963 Englannista ja varsinainen kasvatustoiminta alkoi muutamaa vuotta myöhemmin kahdella Englannista tuodulla nartulla.

 

Alkuperäislähde www.suomenpyrenelaiset.fi

Pyreneittenkoirat rotuna Suomessa:

# kuuluu SSKY (Suomen Seurakoira Yhdistys) rotujärjestöön. 

# PEVISA (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) on Suomen Kennelliiton hyväksymä ohjelma, jolla pyritään ehkäisemään koirilla esiintyviä erityisen perinnöllisiä vikoja ja sairauksia.

 

# Suomen Pyreneläiset Ry on virallinen on rodun virallinen yhdistys

# Pyreneittenkoirat Ry on ns. harrasteyhdistys

 

# Yhteensä reilu 2000 rekisteröintiä Suomessa, 30-80 pentua vuosittain. 

 

# 2012-2017 83% lonkkatuloksista on ollut A-B lonkkaisia. noin 46% tutkittu jos vertaa syntymämäärää tutkittujen määrään

 

Enemmän sairauksista  & tilastoista löydät "Pyreneittenkoirasta"

Contact us:

www.facebook.com/mountainspearlkennel   mountainspearl.kennel@gmail.com   www.mountainspearl.com  +358451277610