Pentuvarauksen jälkeen:

Ennen kun pentu saapuu kotiin, on hyvä katsoa sille valmiiksi oma paikka mikä on rauhallinen sijainniltaan johon voi sijoittaa pennun tulevan pedin. Tämän sijainti on hyvä olla sen rajatun alueen sisällä mikä on kartoitettu kasvattajan suosituksesta tulevalle pienelle pennulle yksinolo ajoiksi. Oppii yhdistämään rauhoittumisen ja pesäpaikkansa myös yksinoloon.

 

Pientavaroiden, pesuaineiden ja kasvien nosto pennun ulottumattomiin on tärkeä ennen pennun kotiin muuttoaan koska pennut ovat uteliaita ja tutkivat laajalti uutta ympäristöään. Mikäli asunnossasi on jyrkät tai avonaiset portaat, laita portti niihin ettei pentu pääse pienenä valvomatta putoamaan niistä alas.

 

Muista että pienelle pennulle kaikki ovat kodissasi uutta. Se on kasvanut meillä sisarustensa, ja laumansa kanssa ja talossanne on paljon uusia hajuja ja hahmoja joihin tutustua ja tottua. Muutama ensimäinen yö voi mennä itkuisesti mutta suosittelen ettet ota pentua sänkyysi, tai huoneeseesi ellet halua sen tekevän sitä myös aikuisena.

 

Download
Rotuyhdistyksen kattavan pentuoppaan saat luettua tästä!
Pentuopas_4_1_07.pdf
Adobe Acrobat Document 936.8 KB

Muista kasvattaa pentu tottuen alusta asti kaikkiin arjen normaaleihin askareisiin. Se on hyvä alusta alkaen kasvattaa pentu niin ettei sitä suojele turhan paljoa. Tottuen hälinään, meluun, ympäröivään liikenteeseen ja uusiin asioihin, kuitenkin niin kohtuudella että pentu saa palautua ja levätä tarvitessaan.

 

Ennen pennun noutoa on hyvä huomioida muutama lisä suositus, vaikka pentu osaakin pääosin tehdä tarpeensa paperille/ulos hän on uudessa paikassa ja talo täynnä uusia asioita ja rutiineja. Kääri matot koiran alueelta pois, levitä pissa-alustat lattialle. Ulkoiluta pentua ensi päivänä vain kytkettynä tai aidatulla alueella.

Koiranpentu tulee kotiin:

Pennun luovutushetkellä kasvattaja kertoo sinulle myös pentusi ruokintaohjeista, rodunomaisesta turkinhoidosta ja muista käytännön asioista. Sitten on aika lähteä kohti ikiomaa kotia. On hyvä muistaa että pentu saattaa voida huonosti autossa.  Ota apuri matkalle mukaasi, joko ajamaan autoa tai sijoita pentu kuljetuksen ajaksi häkkiin.

 

Pentu saattaa uudessa ympäristössään vaikuttaa häkellyttävän reippaalta. Se voi tutkia häntä tötteröllä talon kaikki nurkat, mutta poikkeuksetta pinnan alla kuohuu. Pienen pennun elämä on mullistunut vaikka kasvattaja kuinka tekee osuutensa valmistellakseen pentua isoon maailmaan. Todellinen kotiutuminen näkyy yleensä muutamien päivien kuluttua nukkumisen lisääntymisenä. Usein unikuonon tauottomalta vaikuttava nukkuminen kertoo, että pentu on sopeutunut uuteen kotiin ja perheeseen.

 

Jokaisella pennulla on oma, yksilöllinen luonteensa: Toiset ovat rohkeampia, toiset tarvitsevat enemmän aikaa harkita asioita. Luonne ja pennun varhaiset kokemukset vaikuttavat sen käyttäytymiseen uudessa kodissa. Kasvattajasi on kattavasti kuvaillut pentusi käytöstä ja parhaat tavat opettaa uusiin asioihin. Oli pentusi sitten vauhtitassu tai ujokuono, anna pennullesi aikaa, ymmärrystä ja rakkautta. Uusi perhe on sen koko maailma nyt ja tulevaisuudessa.

 

Download
Kennel Mareuksen (Maremmanot) kirjoittama pdf rauhoittavien signaalien ja sijaistoimintojen käytöstä
Rauhoittavat signaalit, sijaistoiminnot
Adobe Acrobat Document 195.4 KB

Sisäsiisteys:

Pentua on opetettu täydellä sydämellä kasvattajalla sisäsiistiksi siihen pisteeseen että ruokintojen ja päiväunien jälkeen käydään sisarlaumassa ulkona pissillä, ja sisälle sattuvat vahingot tulevat huoneeseen sijoitetuille sanomalehdille.

 

Ennen kun pentu oppii uudessa kodissaan sisäsiistiksi, on hyvä pitää sanomalehtiä siltä varalta ettet huomaa pennulle ajoissa tulevan hätä. Usein pentu saattaa tähdätä etutassuillaan paperille mutta tytöt varsinkin saattavat pissiä paperin ohi. 

 

Kun saatte luotua ulkoilu rutiinin heräämisten ja ruokintojen perään, sisäsiisteyskin lutviutuu kuin itsestään ja ulkoilujen välit pitenevät pidätyskyvyn kanssa. 

Se tärkein jota painotan aina, yksinolo!

Pyreneittenkoiralle eroahdistus on melkein enemmän rotuominaisuus kuin ongelma, joten perhekoirana yksinoloharjoitukset ovat tärkeä aloittaa jo pennusta. Pentusi kiintyy voimakkaasti omaan perheeseensä ja on onnellisimmillaan saadessaan olla omistajiensa lähellä. Yksin jääminen rauhallisesti kotiin on kuitenkin taito, jota aivan jokainen koira tarvitsee elämänsä aikana. Puutteellisesti opetettu yksinolo valaa tien eroahdistukselle. Tämä on varsinkin ison rodun kanssa niin koiran kuin omistajankin elämänlaatua voimakkaasti heikentävä ongelma. Pentukoiran yksinoloharjoituksiin kannattaa siksi kiinnittää aivan erityistä huomiota.

 

Usein pentu toivotaan saapuvan uuteen kotiinsa omistajan loma-aikana. Tämä onkin hyvä tapa ottaa pieni penneli vastaan, kunhan huomioidaan yksinolo harjoituksien jatko mitkä on kasvattajalla aloitettu. Pahimillaan yksinoloharjoitukset hukkuvat sosialisoinnin hyväntahtoisuuteen ja pentu kulkee kaikkialle mukana päättäen loman perheessä hyvin reihin liimautuneen ja sitoutuneen pennun kanssa. Loma loppuu ja ensimmäisen työpäivän koittaessa ipana huomaa istuvansa tyhjässä kodissa yksin, ilman tietoa omistajan paluusta ja täynnä luovaa energiaa. Jotta tehotassu ei räjäyttäisi kodin sisustusta uusiksi, yksinoloa kannattaa opetella uuteen kotiin asteittain.

 

Yksinoloa on ehdottomasti harjoiteltava pennun ollessa unelias. Koulutusvaiheessa vallitseva tunnetila yhdistyy opittuun asiaan.

Opeta pentu lepäämään tilassa jossa hänen on tarkoitus jäädä yksinollessa, tilaan jossa on sen peti, vesikippo, pissa-alusta ja lelut. Jatka perus arjen kulkua ja häärää pentusi torkkuessa, lataile pentukuvia someen tai sukella kahvikupin ääreen. Jos pentu pyrkii luoksesi, haukkuu, raapii lattiaa tai nousee porttia vasten, älä kiinnitä siihen mitään huomiota. Huomiotta jäädessään, se rauhoittuu lepäämään. Kun karvasankari on hetken aikaa rauhallinen tai nukahtaa, nouse ja avaa eleettömästi portti. Yksinolon opettaminen vaatii omistajalta johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä.

Ota aluksi tavoitteeksesi, että pentusi kykenee muutamien päivien säännöllisen harjoittelun jälkeen olemaan rauhallisesti yksin 30 minuuttia. Jos sinun on lähdettävä pian pennun saapumisen jälkeen töihin, järjestä sille alue jossa voi olla myös valveilla turvallisesti.

 

Palatessa kotiin, pentusi on valmis sinkoamaan syliisi, mutta vältä suuria eleitä ja tunteita. Lähtö ja paluu ovat osa arkea, joten niihin ei kannata liittää kiihkeää mielentilaa – ainakaan omistajan toimesta. Jos pentusi on touhuillut jotakin ei-toivottua, älä koskaan toru sitä. Koiralapsi elää hetkessä, eikä se voi ymmärtää, miksi sille ollaan vihaisia. 

12viikkois virstanpylväs tuo rokotukset tullessaan:

Pentu on hyvä madottaa viikkoa ennen rokotusohjelman aloitusta. Riippuen vuodenajasta ja asuinalueestasi, on hyvä tutkia pennuille sopivat ulkoloishäädöt apteekista. 

 

12 viikkoisena on aika pennun toiselle eläinlääkäri käynnille (pentu on käynyt jo pentutarkistuksessa ja sirutuksessa kasvattajalla ollessaan). Rokotusohjelman suositusten mukaan pentu rokotetaan penikkatautia, parvovirusta, tarttuvaa maksatulehdusta, vesikauhua (rabies) ja kennelyskää vastaan.  Ensimäiset rokotukset tulee 12 viikkoisena ja siitä kuukauden kuluttua uusitaan penikkataudin vahvisterokotus ja rabiesrokotus. Mikäli koiranäyttelyt kiinnostavat, rabiesrokotteen hankkiessa on hyvä pyytää EU-passi koiralle jolloin ulkomaan matkailutkin onnistuvat mutkitta.

 

Eläinlääkäri merkitsee ensimäiset rokotukset kasvattajalta saamaasi rokotuskorttiin, ja ennen rokotustensaamista onkin hyvä vältellä kontaktia vieraisiin koiriin ja estää pentua syömästä muiden eläinten ulosteita.  Kun pennun rokotukset ovat kunnossa on hyvä tutustuttaa pentu mahdollisuuksien mukaan  vieraisiin ja lähistön koiriin ja ihmisiin. Tutustua laajemmin naapurustoon ja alkaa luomaan sitä arkea joka muuttuu ajan kanssa aikuisen koiran rutiiniksi.

Vakuutus:

Kasvattajana suosittelen vähintään kasvun ajaksi ottamaan pennulle vakuutuksen. Vakuutuksen voi vapaavalintaisesti lopettaa pennun kasvettua ja PEVISA terveystutkittua  joka onnistuu aikaisintaan 18kk iässä. Ison koiran kasvu ongelmien kanssa kattava vakuutus on pahiman tapahtuessa iso pelastus, sillä ison koiran leikkaukset maksavat.  Itse suosin Agriaa, mutta kilpailuta ja tutki jos yhdistämällä omaan vakuutusyhtiöön saat paremman tarjouksen.

Kasvavan pennun liikunta:

Pienelle pennulle vapaa liikunta aidatulla turvallisella pihalla ja koirapuistossa on paras liikuntamuoto.  Pentu oppii parhaiten rauhoittumaan sisällä kun se saa purkaa energiansa ulkona sallitusti leikkien. Pienen pennun kanssa pitää huomioida että kosteat, kylmät, tuuliset ja helle päivät voivat olla pennulle liikaa. Vauva tukka ei eristä vielä viimalta eikä kylmältä ja imee kosteutta toisin kuin aikuiskarva. 

 

Kaikenlainen liikunta ei kuitenkaan ole pennulle sopivaa vaan koiranpennun tulee liikkua oikealla tavalla, jotta sen luusto kehittyy ja koordinaatio kasvaa. Anna sen pysähdellä, istua ja katsella rauhassa maailman menoa, ihmetellä ja tutustua. Pentua ei tulisi pakottaa liikkumaan, mutta jos ipana haluaa mennä reippaasti, anna sen tehdä niin.

Pennun olisi kasvaessaan hyvä saada liikkua paljon vapaana, mielellään pehmeäpohjaisessa vaihtelevassa maastossa, kuten metsässä.  Tällöin on tärkeää että luoksetulo on vahvistettu jo turvallisesti kotipihassa namien avuin varmaksi. Monipuolinen metsämaasto kehittää pennun koordinaatiota. Pentu nuuskii ja oppii paljon metsän sammalien tuoksuista tuulen tuomiin pellon hajuihinja usein korviin kantautuu lintujen laulua tai muuta solinaa.

 

Lisäksi metsämaasto opettaa pentua liikkumaan kehoa käyttäen. Metsässä on hyvä kulkea rauhallisesti ja antaa pennun kiivetä itsenäisesti polulle pudonneiden havujen yli, kahlata puron poikki ja ryömiä maassa retkottavan kaatuneen puun alta. Välillä on hyvä vain pysähtyä ja nauttia luonnon tarjoamasta rauhasta. Lenkit antavat tässä iässä upean mahdollisuuden sitouttaa koira itseesi ja treenata luoksetulot ja perus käskyt kuntoon.


Ruokinta:

Vaikka ruokintamäärät tulevatkin pentua hakisessa, niin päätin kirjoittaa tänne myös suuntaa antavasti ohjeistusta kasvuun. Pennun ruokintaa ja kasvua on tärkeä seurailla säännöllisesti, pennun ensimäiset kuukaudet paino nousee reilu kilon viikossa ja pennun on tärkeä pysyä sopusuhtaisena mahdollistaakseen parhaimman kasvun. Tällöin kylkiluut tuntuvat helposti mutta eivät näy. Pentu ei tarvitse ruokintakertojen välissä makupaloja, ja treenatessa usein kelpaakin hyvälaatuinen kuivaruoka palkkioksi. 

 

Saapuessaan pentu syö kolmesti päivässä johon on siirtynyt 8 viikon iässä. Tätä suositellaan ylläpitämään vähintään neljän kuukauden ikään asti, mieluiten 5-6kk jolloin annoskoon kasvaessa vatsalaukku ei turhaan veny ja rasitu. Täysikasvuinen koira syö mielellään kaksi kertaa päivässä joka onkin ruuansulatuksen kannalta sopiva ruokintakertojen määrä.

 

Pennulle syötetään ison pennun ruokaa, sillä se sisältää kaikki kasvamiseen tarvittavat hivenaineet ja nivelravinteet. Pentu ei tarvitse laadukkaan koiranruuan lisäksi lisävitamiineja tai lisäkalkkia. Lihoihin ja luihin totuttaminen on hyvä tehdä pennulle hillitysti.

 

Ensimäisten viikkojen aikana on hyvä turvottaa pennun ruoka pehmeäksi ennen tarjoilemista. Siihen voi lisätä piimää, viiliä tai hillitysti jauhelihaa halutessaan. Myöhemin pennun ruokaa ei tarvitse ennalta turvottaa mutta siihen on varsinkin ahneelle pennulle hyvä lisätä reilusti vettä joka estää pennun ahmimista ja varmistaa nesteytyksen turpoaville nappuloille mahassa. On tärkeä varmistaa että koiralla on aina raikasta vettä tarjolla. 

Sosialistaminen:

Pyrre syntyessään on mitä suloisin valkea pallero, luovutusikäisenä sydäntä sulattava nalle vauva—mutta on tärkeätä muistaa että siitä kasvaa iso itsensä tunteva lauman vartiointiin alkuperäisesti jalostettu koira. Mikäli et halua että aikuinen parhaimillaan 60kg uros esimerkiksi hyppii innoissaan sinut kumoon joka kerta kun saavutte kotiin, älä anna pennunkaan hyppiä. Jos et halua että 40kg narttu istuu ruokapöydän ääressä kuola valuen tai pahimmillaan kuono kiinni lautasessa—älä anna pennulle ikinä ruokapöydästä.

 

Tasainen ja valvottu ruokinta ohjeiden mukaan, hoito-ohjeiden ja toimenpiteiden harjoittaminen ihan pennusta asti on tärkeätä ettei tarvitse +70cm korkean neitokaisen kanssa painia joka kynnen leikkuu. En voi painottaa tarpeeksi kuinka tärkeätä sosialistaminen on koiran pennulle. Habituonti on hienosto sana uusiin paikkoihin ja esineisiin tutustuttamiselle, joka on myös tärkeätä harjoittaa positiivisin kokemuksin että mahdolliset kauppakeskus käynnit, eläinlääkärit tai yö hoidot onnistuvat ilman suurempia ongelmia.

 

Sosialisointi on siis eläviin totuttamista. Vieraat ihmiset, koirat, kanit, kissat ja hevoset kuin paremman puutteessa naapurin kanakin sopii tähän käyttö tarkoitukseen. Määrä ei tarvitse olla valtava, kunhan pentu saa jatkaa niitä hyvien kokemusten saamista lähdettyään meiltä. Muistakaa että vaikka ei teillä lapsia nyt olisikaan, on hyvä pitää lapsiin kosketus kävelemällä puistoissa pyytämällä tuttuja perheitä kahville, pienetkin kosketukset riittävät usein helpottamaan vuosienkin päästä mahdollisesti tulevaa perheen lisäyksen ilmestymistä. Sosialisoinnin ylläpito on hyvä mennä läpi elämän. Mitä enempi koira on perheen toiminnassa ja arjessa mukana, sen helpompi sen kanssa on toimia arjessa.

 

Mikäli koira on ostettu maatilalle työkoiraksi rutiinit ovat erilaiset, mutta on tärkeä jo pennusta asti opettaa saapuvan teurasauton, maito-auton tai lomittajan vastaanottaminen positiivisesti. Opettaa tietyt toimenpiteet ja arkirutiinit joihin koiran on tarkoitus tottua, myös niin että ne saa hoitaa tarpeiden vaatiessa myös toinen. Mikäli sairastut, synnytät tai olet lomalla, huomioi toimenpiteiden toteutus myös näinä aikoina että lomittaja voi toimia turvallisesti. Opeta koira vaikka vastaanottamaan vieras kanssasi, ja käytä jos mahdollista juniori iässä ystäviä ja tuttuja hyväksesi.

 

Juniori usein kasvaessaan törmää mörkö vaiheeseen—tällöin ei sosialisoinnin määrä ole niin tärkeä vain se laatu. Mitä vähempi itse signaloitte koiralle kun koira säikähtää, sen nopeammin se huomaa ettei mitään kummempaa olekaan menossa kun ei johtajakaan pelästynyt tai huomioi koko asiaa (oli kyseessä sitten sumutorvi taikka tuulessa pyörivä muovipussi).  Jos lähdet hösäämään ja huomioimaan ns.normaalia asiaa muuttuu se koiran silmissä helposti päähuomioksi ja pahimillaan pelottavaksi.

 

Usein junnu ikäinen saattaa unohtaa myös kaikki helpoimmatkin käskyt kuin muutkin elämän itsestäänselvyydet. Osa teineinä kasvaessa harjoittavat ääntään toisia enemmän, osalla vahtivietti tulee esille vasta aikuistuessaan. Kuitenkin pitkän hermon ja koko perheen yhteisten sääntöjen teidänkin pennusta kasvaa (oli kuriton tai ei) maailmaakin ihanampi valkoinen turriainen joka on perhettään  kohtaan maailman lempein koira, ja ihmisenmieli. Yksilöitä toki ovat kaikki, ja tässä rodussa kuin muissakin, en voi painottaa tarpeeksi että pentu on hyvä sosialistaa kaikkeen mahdolliseen mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan, sillä liian sosialistettua pyrreä en ole vielä nähnyt.

Contact us:

www.facebook.com/mountainspearlkennel   mountainspearl.kennel@gmail.com   www.mountainspearl.com  +358451277610